11.12.17

Tarte salée aux figues, noix et bacon à l'érable

recette tarte figues lardons sans gluten

Il y a déjà un certain nombre de recettes de tartes salées sur mon blog, mais je voulais vous parler de ma nouvelle préférée : la tarte aux figues, noix et lardons au sirop d'érable. Oui !

There are quite a few savoury tart recipes on my food blog already, but I wanted to introduce my current favourite one: maple syrup bacon strips with baby spinach, walnuts and figs tart. Eeep!

recette tarte sans gluten epinards

Si vous aimez le sucré-salé et si vous n'avez pas encore essayé le bacon au sirop d'érable, alors je vous garantie que vous allez adorer celle-ci ! Je l'ai d'abord réalisée en petit format avant de la faire en grand et c'est bien comme ça qu'elle est meilleure.

If you love sweet and sour and if you haven't tried maple bacon yet then I guarantee you will love this one! I first made a smaller version but then turned it into a proper tart and it tastes much better when it's bigger.

recette tarte sans gluten figue noix lardon epinard

recette quiche sans gluten


Je sais que ce n'est plus la saison des figues, mais vous pouvez tout à fait utiliser des figues surgelées. Les fruits et légumes surgelés sont toujours pratiques quand vous ne pouvez vous-même les cueillir ou que vous avez une envie particulière.

I know figs aren't in season anymore, but you might as well use frozen figs - frozen fruits and veg always come in handy when you can't forage or just crave something special.


food blog spoonencore

J'ai utilisé les noix que nous avions ramassées en Dordogne. Notre chambre d'hôtes était litérallement entourée de noiseraies et nous en avons ramassé quelques unes (ainsi que des figues) en vue de réaliser cette tarte. Les souvenirs à déguster ne sont-ils pas les meilleurs ? Et un plat sera toujours meilleur quand il est fait avec des produits locaux, ramassés à la main ;-)

I used fresh walnuts from where we were staying in Dordogne. Our B&B was literally surrounded with walnut groves and we picked up a few (along with fresh figs) to put into the tart. Aren't edible souvenirs the best? And food always tastes better when it is made with local, hand-picked ingredients ;-)

recette pate a tarte sans gluten sans lactose vegan

PIE DOUGH

110g rice flour
100g millet flour
40g buckwheat flour
1Tb psyllium husk
1/2 C water
1/2 C oil

In a small bowl, mix psyllium husk and enough water to have a gel texture. Set aside for about 10min.
In a bowl, mix the flours. Make a well and pour water and oil then add psyllium mix. Mix up and spread in your tart tin. Dock your pie crust and bland bake for 10 to 20min.

recette tarte salee sans gluten blog spoonencore

SAVOURY FIG TART

1 blind baked tart crust
150g figs
50g walnuts
75g bacon strips
1Tbsp maple syrup
40g baby spinach
20cl rice cream
20cl single cream
4 eggs
70g grated cheese

Cut the figs and cook onto a hot pan over high heat. Cut the bacon strips. Fry and deglaze with maple syrup. Spread your figs, bacon, and walnut onto your tart crust. Add baby spinach on top. 
In a bowl, mix together the eggs, cream and cheese. Pour onto your tart crust then top with a few remaining walnuts. Bake for app. 40min in oven preheated to 180°C.

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